Grundfärg till Farrow & Ball

Måste man använda grundfärg till Farrow & Balls färg och i så fall Farrow & Balls egna?
Dan Johansson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • I de flesta fall går det utmärkt att måla med Farrow & Balls färg utan att grundmåla. Men om det skulle bli ett problem som kan ha uppstått på grund av att den inte fungerar med den underliggande färgen, så är första frågan om lämplig grundfärg använts. Om inte, så kommer inte reklamationen längre. Därför rekommenderar vi alltid att man använder Farrow & Balls grundfärg.

  Anledningen till att man har grundfärg är för att den har andra funktioner än toppfärgen. Toppfärgens primära funktion är dels estetisk (färgdjup, ljusäkthet), dels praktisk (lätt att applicera, tåla ett visst slitage), medan grundfärgens primära funktion är praktisk, att skapa ett bra underlag till toppfärgen.

  Farrow & Ball har flera olika grundfärger som är speciellt anpassade efter vilken toppfärg du ska använda och vilket underlag du ska måla på. De är dessutom tonade i fyra olika nyanser så att du redan med grundfärgen får ett ökat djup i färgen.

  I den industrifärg som är standard idag så har de estetiska kvaliteterna ofta offrats för att färgen ska kunna användas på alla underlag utan grundfärg, detta för att få ner priset på både färg och arbete. Farrow & Balls kompromisslösa inriktning på det estetiska gör att de i högre grad kan behöva en grundfärg.

  Använder jag själv grundfärg?
  Oftast inte. Men jag lever i ett ständigt flux med projekt som aldrig blir riktigt färdiga och har inget problem med om ytan inte är helt perfekt. Men om du vet med dig att du är en sådan person som vill göra det perfekt en gång för alla så bör du använda den. Likaså om du jobbar åt en kund och inte vill riskera dyra extrakostnader.

  Farrow och Balls grundfärg hittar du här.

  Dan Johansson

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.