Hur stor är en tapetrulle?

Idag är en svensk standardrulle 10,05 meter lång och 53 cm bred, dvs sammanlagt 5,3 kvm (de sista 5 cm är oftast så hårt snurrade att man bör räkna med 10 meter).

Det är samma standard som större delen av Europa, med undantag (så klart) av Storbritannien där en standardrulle är 10,05 meter lång och 52 cm bred.

Det finns dock en del undantag, där det vanligaste är lite bredare rullar som är 10 meter långa och 68,5 cm breda, för att få plats med större mönster. Om man får ut 3 våder på en rulle så täcker en sådan rulle 33% mer än motsvarande smal rulle.

Vinyltapeter används ofta i offentlig miljö där man vill täcka stora ytor snabbt och därför är det inte ovanligt med just 68,5 cm eller till och med 100 cm breda rullar.

För sjögrästapeter, textiltapeter och andra specialtapeter finns det ingen riktig standard men ett vanligt format är 90 cm breda och 7,5 meter långa rullar. En del av dessa tapeter säljs per meter.

Digitaltryckta tapeter är utskrivna på stora skrivare och i och med det så kan man i princip trycka dem med vilken bredd som helst, det finns alltifrån 45 cm till 150 cm breda i vårt sortiment. De smalare säljs ofta i rullar medan de bredare säljs per meter.

I USA förekommer både den europeiska standarden och en särskild amerikansk standard som är baserad på enheten 5 yard (ca 4,5 meter) som framför allt används för exklusivare screentryckta tapeter. Dessa trycks i rullar som är upp till 30 meter långa, som sedan kapas upp i multiplar av 5 yard. 5 yard är en single roll, 10 yard är en double roll, 15 yard är en triple roll, etc. Bredden är vanligen 68,5 cm.

Den svenska standarden har använts från ca 1970. Fram till ca 1960 var en standardrulle 6,5 meter lång och 47 cm bred (2-vådersrullar). Eftersom tillverkaren Lim & Handtryck ofta använder gamla originalvalsar förekommer dessa mått hos vissa av deras tapeter.

Under 60-talet fanns en standard på 53 cm bredd och 6,5 meter längd.

Från och till har det också förekommit rullar som varit 11,2 meter långa, ofta byggtapeter av enklare kvalitet och med små mönster, så att man kan få ut 4 våder med "standard" takhöjd på 250 cm.
Dan Johansson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.