Överlapp eller kant i kant?

Ska man sätta tapeter med överlapp eller kant i kant?
Dan Johansson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

• Fram till och med 1960-talet levererades tapeter med otryckta kanter i sidorna som skulle skäras bort innan uppsättning. Eftersom det inte går att skära kanterna helt perfekt sattes de alltid med överlappning.

Från 70-talet levererades tapeterna kantskurna och inplastade och plötsligt kunde man välja mellan att sätta dem kant i kant eller med överlappning. En del tillverkare tryckte mönstret så att det passade när man överlappade, andra när man satte kant i kant.

Problemet med att sätta papperstapeter kant i kant är att våderna vill dra ihop sig när de torkar och det finns risk för att det blir glipor. Risken är störst när man sätter på hårda underlag där tapeten inte riktigt får fäste innan den torkar. Framför allt i Storbritannien förespråkades att sätta upp otryckt makulaturpapper (lining paper) först så att det var lättare att få tapeten att fästa. För att det inte skulle bli dubbla spänningar skulle underpappret sättas horisontellt. Detta användes främst på exklusivare tapeter men rekommendationen är ofta kvar på etiketten även på enklare tapeter.

Idag är allt större del av tapetsortimentet tryckt på formstabil nonwoven som inte sväller eller drar ihop sig. Det är därför nästan riskfritt att sätta dessa kant i kant. Tänk bara på att tapeten fortfarande är töjbar och om man drar för mycket i den finns det risk för glipor.

Om du har en hantverkare som ska sätta upp papperstapeter åt dig rekommenderar vi att du diskuterar i förväg hur han eller hon ska sätta dem. Kant i kant är oftast snyggare men överlappning är säkrare.
    Dan Johansson

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.