Vad är Martindale?

Vad innebär Martindale och slitstyrka?
Dan Johansson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • På de textilier som ska användas som möbeltyg görs ofta en test av tygets slitstyrka. På så sätt kan man få en uppfattning om huruvida tyget kan användas på en vardagsmöbel eller bara på en finmöbel.

  Testen går ut på att tyget gnuggas i en speciell maskin tills en tråd går upp. Antalet gnuggningar anges i enheten Martindale.

  För en finmöbel som knappast används kan det räcka med en slitstyrka på 5.000 eller 10.000 Martindale. För en vardagsmöbel som används dagligen brukar en slitstyrka på minst 20.000 Martindale rekommenderas, och tyger som ska användas i utsatta miljöer, som hotell och restaurang, brukar ha en slitstyrka på 50.000-100.000 Martindale.

  På de flesta av våra möbeltyger har vi angivit slitstyrkan i den mån tillverkaren har specificerat den. Du hittar alla våra möbeltyger här.
  Dan Johansson
 • Hej!

  "Alla" vet säkert svaret, men jag hittar inte bredd på tygerna - t ex fra GP & J. Baker. Hur bred är en normal tygrulle?
  Vänliga hälsningar Magnus
  Magnus Halle
 • Hej Magnus,
  Det finns ingen standard, ens inom samma märke, men de flesta tyger är mellan 130 och 150 cm breda. Vi har angivit Bredd på tygerna under Produktinformation på varje textil, så det här tyget till exempel är 140 cm brett:
  https://www.tapetorama.se/tyger/g-p-and-j-baker/signature-velvets/baker-iris-mole

  Dan Johansson

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.