Vad är skillnaden mellan nonwoventapeter och papperstapeter?

Traditionellt har tapeter tryckts i huvudsak på papper. Papper har den egenskapen att det sväller när det blir vått och drar ihop sig när det torkar, vilket sker när det får tapetklister på sig.

Om man klistrar direkt på underlaget så börjar pappret att svälla när det kommer på plats. Det uppstår då bubblor som är svåra att få bort. Därför är det viktigt att man applicerar klistret på tapeten och låter den svälla en stund innan man sätter upp den. När tapeten är på plats och den börjar torka så vill den dra ihop sig och om den inte har fått riktigt fäste i underlager så finns det risk för glipor mellan våderna.

Sedan början av 2000-talet trycks allt fler tapeter på en nonwovenbas. Den påminner i strukturen om papper, men är formstabil och sväller och krymper inte. Därför kan man applicera klistret direkt på underlaget utan risk för bubblor eller glipor mellan våderna.

De svenska tillverkarna använder också beteckningar som EasyUp och QuickUp för nonwoventapeter.

På vår hemsida står det angivet om en tapet är papperstapet eller nonwoven och på etiketten på tapeten finns det oftast en symbol där en pensel på väggen betyder nonwoven och en nedåtriktad pensel betyder papper.Symbol för nonwoventapet

Se hela vårt sortiment på www.tapetorama.se.

Dan Johansson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.